480-440-460

 

    Assar Gabrielsson és Gustav Larsson 1924-ben alapították  autógyártó cégüket Göteborgban. A név, a latin “Volvere” (gördülni) szóból jött, pontos jelentése “gördülök”. A  nevet az SKF csapágy gyár még 1911-ben levédte, de csak rövid ideig használta. A cégalapítók megvették a Volvo AB nevet a hozzá tartozó telekkel, gyárral és itt indult be a gyártás 1927-ben. A VOLVO történelem=a vezető és utasok védelmének, biztonságának maximális biztosítása (a hárompontos biztonsági öv szabadalma és bevezetése 1959-ben, a VOLVO PV 544-nél; csak ez az eszközük napjainkig egymillió(!) ember életét mentette meg!). A négyesek három típusának motorváltozatai: 1.6, 1.7, 1.8, 1.7 turbo, 1.9 diesel és 2.0. Ezek Renault blokkokra épített, saját fejlesztésű vezérléssel, elektronikával szerelt motorok. A turbóváltozatok felejthetetlen vezetési élményt nyújtó, igazi kis méregzsákok.  A kétliteres  limuzin kényelmes utasterével hosszútávra szánt utazóautónak készült. A rövidebb 440-est a városi közlekedés ideális autója, praktikus ötödik ajtajával eléggé tágas egy család részére. Az 1985 óta legyártott 699 458 darab négyes VOLVO állományból még mindig sokat látni Európa útjain, noha a legutolsó is huszonéves már. A három típus megszületésének, tervezési folyamatának dokumentált története a Volvotips.com oldalon olvasható. Folyamatos, gondos karbantartással még sokáig megőrizhetők, napi használatra alkalmasak ezek a szerethető és kényelmes autók. Melyek a karbantartásnál a nagyobb odafigyelést kívánó pontok?


KAROSSZÉRIA: két évtized után megjelenik a rozsda a hátsó kerékjárati íveken, a küszöbökön. Csere után érdemes az ívekre és a hátsó ajtók sarkaira tervezett gyári védőfóliákat pótolni (a fóliák letölthető vektoros mintái ITT!). A hátsó lámpatestek tömítőanyaga rideggé válik, utat ad az esővíznek; a tömítőpaszta cserével a gond orvosolható. Figyelmet érdemel a motortérben a szélvédőtörlő motor és a ventillátor nyílás melletti két gumi vízlevezető cső. Ezeket a pollenszűrő cserekor ellenőrizni és tisztítani kell. Ezt elhanyagolva, ezek a csövek levél- és egyéb hulladékkal feltelnek, pangó víz gyűlik a tűzfal és a motortér közti részben. Az utastér műanyag patentjaira oda kell figyelni, a törötteket pótolni kell, így megelőzhető a zörgés-nyiszogás az utastérben. A karosszériát külön oldal mutatja be!


MOTOR: elnyűhetetlen, jellemző tünet lehet az alapjárat ingadozás a ráncfelvarrás előtti sorozatoknál (alapjárati motor, a légtömegmérő elkoszolódása, gyújtógyertyák, gyújtáskábelek, gyújtáselosztó, rotor). A motor- és váltó olajfolyás az első sorozatnál jelentkezett, a ráncfelvarrás utániaknál ezt már orvosolták. A szintén Renault eredetű nyomatékos turbódízel 1994-től jelent meg. A korabeli hirdetés szerint egy tankolással 1 463 km megtételére volt képes. A két évtizedes kor, a sózott utak kikezdhetik a motortartó bölcsőt, a terhelés alatt legtöbbször a bölcsőív már eleve korrodálódott hátsó része elrepedhet a fogasléces kormánymű mögött. Ezt a kormányzás bizonytalanná válása jelzi, megoldás a csere.


FUTÓMŰ, KORMÁNYMŰ: a hátsó lengéscsillapítók 10 év után megfáradhatnak, az elsőhátsó futóművek reakciórúdjai kiverődnek. Anyagfáradás és a nagyobb terhelés miatt előfordulhat a jobboldali első futómű spirálrugójának törése. A kormánymű olajszivárgása annak kopottságát jelzi; felújítható vagy cserélhető ép bontott darabra. A szervóolaj szintjét, tisztaságát ellenőrizni kell, ha szükséges, után kell tölteni automata váltóolajjal (ATF).


FÉKRENDSZER: a féktárcsák vállasodásakor ajánlott a tárcsa, valamint a fékbetétek és gumifékcsövek cseréje. A nem rendszeres kézifékhasználat, a mechanika időszakos olajozásának elmaradása miatt a kézifékkötelek és a hátsó féknyereg megszorulhat.

A gyári kipufogórendszer sokáig bírja, a városi használatban lévő autóknál hamarabb korrodál a rendszer. Lambdaszonda hiba ritka, általában fizikai behatás, sérülés után jelentkezik (gyengébb teljesítmény, növekvő fogyasztás utal a szondahibára). A 480-as hátsó kipufogódobja webboltokban még rendelhető.


ELEKTROMOS RENDSZER: kritikus része a sokat futott példányoknál  a generátor-önindító páros (Bosch, Valeo); ezeknél érdemes megelőző jellegű felújítást végeztetni. A generátornál a külső bronzkefe kopik el a forgórész csúszógyűrűjeivel együtt. Az önindító szénkeféi, a perselyek, a forgórész kommutátora, a csapágyak 200 ezer km feletti futásteljesítmény után értelemszerűen csere-érettekké kopnak. A sebességmérő műszeregység műanyag fogaskerekének fogtörése típushiba; rendelhető, vagy utángyártott réz fogaskerékkel helyettesíthető.  Az egyéb, műszerfalpanelt, IC-t érintő hibák javításáról leírás a “Csináld magad” oldalon! A szakszerűtlen szerelés és bontás a műszerfalon rengeteg nem várt meglepetést és újabb hibalehetőségeket is okozhat, ezért lehetőleg ezt csak szakember végezze!


Szervízintervallum: a gyár az olajcsere intervallumot 1994-től tízezer km-ről 15 ezerre emelte. A józanság és a 4xx-es Haynes könyv is a gyakoribb olaj- és szűrőcserét ajánlja. Dízelnél és a városi forgalomban használtaknál a gyakoribb olaj- és szűrők cseréje tudja biztosítani a motor hosszú élettartamát. A manuális váltó olajat, a szervóolajat is érdemes lecserélni 150-200 ezer km után.


A négyesek azonosítólapjának megfejtése (VIN kód)


A honlapon szereplő anyagok, képek a “Volvo Car Corporation”, a Volvotips.com és a magyarországi négyes Volvók tulajdonosainak szellemi tulajdonát képezik!

Weblap készítés

 

 

Magunkról - Our Features

480-440-460

Szervízkönyvek

Csináld magad I.

VOLVÓK

Négyeseknek a biztos pont

Miben tudunk segíteni?

480-440-460
       Assar Gabrielsson és Gustav Larsson 1924-ben alapították  autógyártó cégüket Göteborgban.
480
A VOLVO 480-as 1985-ben debütált és 1995 őszéig gyártották. Formája hosszas kísérletezgetések ut
440
A 440-es 1988 és 1996 között több mint 384 ezer példányban került gyártásra, az akkori Golf ellenl
460
A klasszikusan elegáns limuzin 4.44 méteres hosszával, tágas utas- és csomagterével utolsóként jel
Szervízkönyvek
Motorváltozatok: B18E, B18F és B18FT, B18E/F/FT, B18 KP, D19T, B20F Robbantott ábrás, gyári cikks
480-440-460
       Assar Gabrielsson és Gustav Larsson 1924-ben alapították  autógyártó cégüket Göteborgban.

Találkozz velünk!

480-440-460
Grapee, Pemti, Czimbi

Volvo4xx tények - OUR FACTS

99
4xx taglétszám
99
Volvo Találkozók
99
Legtöbb km

4XX portálunk Volvós kapcsolatai

Autóinkról írták...

Hozzászólások - Latest blogs

Futómű, fékek
2018-07-27
A három típus futóműve majd 100%-osan megegyező: elől McPherson felfüggesztéssel, hátul merevhidas, Panhard rudas (5) futóművel szerelték a négyeseket.  Elő
Minden, ami VOLVO!
2017-04-20
Minden, ami VOLVO téma, itt lehet felvetni, kérdezni, tapasztalatot cserélni, ismerkedni, találkozókat, kirándulásokat szervezni!
460-asok
2017-04-20
Minden, ami 460-as téma, itt lehet felvetni, kérdezni, tapasztalatot cserélni!
440-esek
2017-04-20
Minden, ami 440-es téma, itt lehet felvetni, kérdezni, tapasztalatot cserélni!

Elérhetőség - Contact Us

  • Keress minket - Contact us:

  • Email: czimbijr@hotmail.com
  • Website: http://cicvarekkuckoja.hu/volvo4xx.hu