Egy autó kiállásán, megítélésén és sokszor az eladhatóságán is sokat dobhat (de ugyanakkor ronthat is) egy könnyűfém felni, egy lemezfelnit borító gyári műanyag dísztárcsa, vagy ennek a hiánya. Nagyon lehangoló látványt nyújt egy téligumis, rozsdás matt fekete felnis autó. Általánosságban elmondható, hogy a VOLVO által – sok-sok mérnökórás tervezés és próba után megtartott és – gyártott darabok szemnek tetszetősek és nem utolsósorban biztonságosak.

Ez a négyesek esetében többszörösen is igaz. Ez akkor derül ki, ha márkatalálkozókon  egy egy típusidegen felniken futó négyest lát az ember és erősen rácsodálkozik az összhatásra, megállapítva, hogy ez bizony most sem jött össze… (egy üdítő kivétel azért van, a RONAL versenyfelni, de ez csak a Hauser spoilerekkel együtt igazi!)


A négyesek kerékmérete 14″, illetve 15″. A lemezfelnik nagy része 14-es, de van 15-ös is (fehér holló!). Gyári könnyűfém felni mindkét méretben előfordul. Maximálisan még a 16-os felnit tudja befogadni a kerékjárat, de szélesebb profilú gumi ilyenkor beleér a kerékdobba.  Ettől nagyobb méretű felni felszerelése már a közlekedésbiztonságot veszélyezteti, a futómű és a féltengelyek terhelését is extrémen megnöveli.

  • A 480-440-460 as típusok felni- és gumiméretei, fotókkal illusztrálva a holland testvéroldalon tekinthető meg. Még kimerítőbb, táblázatos összefoglalót ad az érdeklődő kezébe a VOLVO 480Club EUROPE (az itt szereplő adatok és fotók forrása is ez a portál).A négyesek legtöbbjét a gyártás első éveiben lemezfelnivel+dísztárcsával, illetve POLLUX (480-440) és CASTOR (440-460) könnyűfém felnivel szerelték, aztán később megjelent a többi is az extrák kínálatában. A phase II-eseknél bevezetett utolsó felnitípusok a CETUS, CANIS és az ALTAIR voltak. Örök kérdés és vita, melyik gyári felni a legszebb? Az európai 480-as tulajok a POLLUX és a TAURUS-t részesítik előnyben, a 440-460-asokon a legmutatósabbak a CASTOR és a CETUS. A gyári műanyag dísztárcsák is egyediek, jól illeszkednek a négyesek formavilágához. A letölthető felni- és gumiméreteket tartalmazó táblázat ITT érhető el! Az 1990-es évek leggyakoribb gyári VOLVO felnijei:  • Magyar és német VOLVO kereskedői prospektuslapok (új felnik az új phase I. és phase II. típusokon!):
440_460_96
Orientation: 1
« 1 A 11 »

A honlapon szereplő anyagok, képek a “Volvo Car Corporation”, a Volvotips.com és a magyarországi négyes Volvók tulajdonosainak szellemi tulajdonát képezik!